Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με ξεχωριστή κουλτούρα. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου. Είναι ο τόπος που έζησε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλές ακόμη προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Είναι το νησί της καντάδας και της οπερέτας. Εδώ, όλα τα συναισθήματα ντύνονται με νότες. Οι Βενετοί το βάφτισαν « Το λουλούδι της Ανατολής » (Fior Di Levante ).Θα την λατρέψετε τη Ζάκυνθο!!!
1η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συγκέντρωση και αναχώρηση στις 07:30. Άφιξη στην Κυλλήνη και επιβίβαση στο ferry – boat (12:30). Μετά από 1.15’ περίπου θα είμαστε στη Ζάκυνθο, το πράσινο νησί της ποίησης. Με την άφιξη θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και θ’ αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια. Χρόνος ελεύθερος. Προτείνουμε να επισκεφτείτε:
Τη Μονή και εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην συνοικία της Άμμου. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης και άρχισε να κατασκευάζεται το 1925. Εγκαινιάστηκε λίγα χρόνια πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 και είναι ένα από τα τρία κτίρια του νησιού που δεν υπέστησαν καμία απολύτως ζημία, γεγονός που θεωρείται σημαδιακό από τους Ζακυνθινούς. Σε μέγεθος και ομορφιά θα σας θυμίσει καθεδρικό ναό. Ο εσωτερικός της χώρος είναι επιβλητικός, με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, μαρμάρινες κολώνες, μεγάλους πολυελαίους, πάρα πολλές αγιογραφίες, μυρωδιές λιβανιού, βιτρό παράθυρα, κόκκινα βελούδινα καθίσματα και επίχρυσες λεπτομέρειες. Στο εσωτερικό βρίσκεται και η αίθουσα με το επιχρυσωμένο τέμπλο και την ασημένια σκαλισμένη λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου. Η λάρνακα συνήθως είναι κλειστή όμως ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου την ανοίγουν. Η εκκλησία βρίσκεται στο λιμάνι και το πυργοειδές καμπαναριό θυμίζει αυτό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και πολλές φορές το φωτίζουν.
Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Από μικρή ηλικία του παρείχαν χριστιανική ανατροφή, απέκτησε σημαντική μόρφωση, μιλούσε ελληνικά και ιταλικά και μπορούσε να χειριστεί άπταιστα τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Στην ηλικία των 20 χρόνων μετά το τέλος της ζωής των γονιών του, δωρίζει όλη του την περιουσία στον αδελφό του και αποφασίζει να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Διετέλεσε για ένα διάστημα επίσκοπος Αιγίνης και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Μοναστήρι της Θεοτόκου της Αναφωνήτριας όπου και εκοιμήθη σε ηλικία 75 ετών, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622. Στην Μονή της Αναφωνήτριας ο Άγιος Διονύσιος είπε ψέματα για πρώτη φορά στη ζωή του για να κρύψει και να φυγαδεύσει τον φονιά του αδελφού του εξ' ου και το προσωνύμιο του Άγιος της Συγνώμης.
- Το Μαυσωλείο του Σολωμού και Κάλβου. Στο ισόγειο του μεγάρου, από το 1968, στεγάζεται το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, με τους τάφους των δύο ποιητών, Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου, ενώ στους ορόφους εκτίθενται διάφορα κειμήλια του επτανησιακού πολιτισμού και προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες, και χειρόγραφα Επιφανών Ζακυνθινών, τεκμηριώνοντας έτσι μία ολόκληρη εποχή, που καταστράφηκε στη σεισμοπυρκαγιά του 1953.
- Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Ιδρύθηκε το 1561 από την συντεχνία των ναυτικών και είναι το μοναδικό βενετσιάνικο κτίριο που διασώθηκε από τους σεισμούς και τη φωτιά που ακολούθησε. Το εξωτερικό της αναστηλώθηκε και επενδύθηκε με πέτρα από το λατομείο του Γέρακα. Στην εκκλησία του Μώλου, γύρω στο 1583 ήταν εφημέριος ο Άγιος Διονύσιος, ο προστάτης του νησιού.
Στη συνέχεια, περπατήστε στο γραφικό λιθόστρωτο, τα εμπορικά καταστήματα και χαλαρώστε στα άνετα καφέ της Στράντα Μαρίνα, της πλατείας του Αγίου Μάρκου και Διονυσίου Σολωμού, με την ομώνυμη καθολική εκκλησία που ιδρύθηκε το 1518. Η πλατεία αυτή ήταν από τα τέλη του 16ου αιώνα ο τόπος συνάντησης των ευγενών του νησιού. Σ’ αυτή την πλατεία το 1797 οι ποπολάροι έκαψαν το Λίμπρο Ντόρο, τη Χρυσή Βίβλο των ευγενών και φύτεψαν συμβολικά το δέντρο της ελευθερίας.
Δείπνο στα εστιατόρια της περιοχής. Σπεσιαλιτέ το κοκκινιστό κουνέλι και κοτόπουλο, ο τηγανητός μπακαλιάρος με αλιάδα, το γεμιστό κοτόπουλο, το μοσχάρι ραγού, η αγκιναρόπιτα και οι άγριες φράουλες με γιαούρτι ή σαντιγί. Διανυκτέρευση.
2η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ – ΤΣΙΛΙΒΙ – ΛΑΓΑΝΑΣ
Πρωινό και αναχώρηση (09:00) για να επισκεφτούμε:
Τη Μονή της Αναφωνήτριας, όπου μόνασε ο Αγιος Διονύσιος κι έκρυψε από τα καταδιωκτικά αποσπάσματα το δολοφόνο του αδελφού του.
Ύστερα από την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους (1453) φεύγοντας από εκεί ένα πλοίο εμπορικό, ναυάγησε στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου. Λίγες μέρες αργότερα, οι κάτοικοι του Προσμοναρίου (Πλεμοναρίου) βρήκαν ανάμεσα σε σκίνους και βράχια μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Οι χωρικοί έχτισαν ένα ξωκλήσι για να τοποθετήσουν την εικόνα. Το κοινοβιακό μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας χτίστηκε σε άγνωστη έως τώρα χρονολογία από ηγεμονίδα ορθόδοξη, σύζυγο του δυνάστη Λεονάρδου Γ΄ Τόκκου, που έγινε μοναχή με το όνομα Μερόπη. Πρώτος ηγούμενος του μοναστηριού ήταν ο Ματθαίος, Ιερομόναχος ο Παλαιολόγος, πιθανότατα συγγενής της αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου. Όπως είναι γνωστό, το μοναστήρι είχε περιέλθει στην κυριότητα της Βενετίας, η οποία και το παραχωρούσε σε εξέχοντα πρόσωπα ιερωμένων και μη. Οι εκάστοτε ηγούμενοι, αρχιεπίσκοποι και άνδρες ικανής παιδείας, είχαν την υποχρέωση από τα έσοδα του μοναστηριού, να λειτουργούν στην εκκλησία της Παναγίας και να φροντίζουν για όλες τις επισκευές των κτιρίων. Ηγούμενος της Αναφωνήτριας διετέλεσε και ο αρχιεπίσκοπος Αιγίνης και Πόρου Διονύσιος Σιγούρος, μετέπειτα Άγιος και προστάτης Ζακύνθου. Ο επιβλητικός και ορθογώνιος πύργος του μοναστηριού της Παναγίας Αναφωνήτριας, με τις έξι ζεματίστρες του κορμού του, χτίστηκε στο 1669.
Προσκυνούμε και αναχωρούμε το Τσιλιβί και τον Λαγανά, το πιο δημοφιλές θέρετρο της Ζακύνθου, Η παραλία του μήκους 9χλμ είναι ο αγαπημένος τόπος της χελώνας Caretta-Caretta για την εναπόθεση των αυγών της. Η έντονη τουριστική ανάπτυξη του Λαγανά και κυρίως τα αναρίθμητα μπαράκια που δημιουργήθηκαν, οδήγησαν τις χελώνες σε πιο ήσυχες περιοχές όπως το ΒΑΣΙΛΙΚΟ και το ΜΑΡΑΘΟΝΗΣΙ. Το νησί ήταν ενωμένο με τη στεριά μέχρι το 1633, ώσπου το χώρισε σεισμός και σήμερα η επικοινωνία γίνεται με γεφυράκι.
Επιστροφή στην πόλη της Ζακύνθου και χρόνος ελεύθερος για τα τελευταίες αγορές, σουβενίρ, μάντολες, παστέλι, φιτούρες (πίτες από σιμιγδάλι, οι οποίες τηγανίζονται και σερβίρονται πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλλα), Βερντέα και Ερυθρό Αυγουστιάτη (ντόπια κρασιά). Επίσης μην ξεχάσετε τα περίφημα ζακυνθινά αρώματα (μπουγαρίνι, γιασεμί και γκραντούκα).
Αργά το απόγευμα θα επιβιβαστούμε στο ferry-boat που θα μας μεταφέρει στην Κυλλήνη. Άφιξη στην Κόρινθο, το βραδάκι.
ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 80 €
Τιμή μονόκλινου: 110 €
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
* Μεταφορά με κλιματιζόμενο πούλμαν.
* Εισιτήρια F/B ΚΥΛΛΗΝΗ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΚΥΛΛΗΝΗ.
* Μία διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο STRADA MARINA, 4*, στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου..
* Ένα πρωινό.
* Αρχηγός.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
- Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογι8κούς χώρους.
- Ο φόρος διανυκτέρευσης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα τροποποίησης του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες χωρίς όμως να παραλείψει τίποτα από αυτό.