ΜΑΝΗ | 18 – 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ταξίδι στη γη της ελιάς,

τη Μάνη των πύργων, των θρύλων και της ιστορίας.

Από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, οι 98 βρίσκονται στη Μάνη,
που φιλοξενεί επίσης 7 κάστρα, εκατοντάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες,

αλλά και 800 πύργους.

Τιμή κατ’ άτομο (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 90€

Τιμή μονόκλινου: 120€

1 η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΣΠΑΡΤΗ – ΓΥΘΕΙΟ ΝΗΣΟΣ ΚΡΑΝΑΗ – ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Συγκέντρωση στις 07:00 και αναχώρηση για τη Σπάρτη, την πόλη από την οποία έφυγε ο Λεωνίδας με
τους 300 πολεμιστές του για να γίνει αιώνιο σύμβολο ανδρείας και αυτοθυσίας, έναν τόπο ξεχωριστής
ομορφιάς και ιστορίας, όπου και θα κάνουμε την πρώτη μας στάση για καφεδάκι.
Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και θα συνεχίσουμε για το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόλη του Γυθείου και συνδέονται με προβλήτα που κατασκευάστηκε το 1988

Το μικρό νησί είναι κατάφυτο με μάραθο, από όπου προέρχεται και το όνομα Μαραθονήσι.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην Κρανάη κατέφυγαν ο Πάρις με την ωραία Ελένη την πρώτη νύχτα μετά την αρπαγή, πριν αναχωρήσουν για την Τροία. Φεύγοντας ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, λέει ο μύθος, και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη. Στο νησί ξεχωρίζει ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη που χτίστηκε το 1929 για να φιλοξενήσει την  οικογένεια των Γρηγοράκηδων ενώ σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Στην άλλη γωνιά της Κρανάης στέκει ένας από τους πιο παλιούς φάρους, ο φάρος της Κρανάης που κατασκευάστηκε το 1873 από μάρμαρο του Ταινάρου. Επάνω στην νησάκι βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.
Μετά την ξενάγηση θα συνεχίσουμε για το όμορφο, παραδοσιακό, αλλά και με σύγχρονη χροιά Γύθειο. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Θεός Απόλλωνας φιλονίκησε με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, ο τόπος ονομάσθηκε ‘’Γύη Θεών’’ δηλαδή Γύθειο.
Ελεύθερος χρόνος για φαγητό. Με φόντο τη θάλασσα μπροστά και το λόφο Ακούμαρου με τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά του σπίτια πίσω, στην προκυμαία του Γυθείου, θα ξεχαστούμε βολτάροντας, πίνοντας καφέ και τρώγοντας γαλατόπιτα, στα μαγαζιά που βρίσκονται κατά μήκος όλου του δρόμου.
Στη συνέχεια αναχώρηση για την εξαιρετικά γραφική πόλη της Αρεόπολης, την αετοφωλιά των
Μαυρομιχαλέων, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας και μέχρι το 1836 ονομαζόταν Τσίμοβα. Η πρώτη εικόνα που θα δείτε εκεί είναι πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιές εκκλησίες, πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες. Είναι τόσα πολλά τα αξιοθέατα που θα δείτε στην Αρεόπολη που δε θα ξέρετε τι προτιμάτε. Να στέκεστε και να αγναντεύετε με τις ώρες τη θάλασσα ή να χαθείτε στα πυργόσπιτα και την ιστορία τους.  Κάνοντας ένα ταξίδι στην ιστορία θα ξεκινήσουμε από την εκκλησία του Ταξιάρχη με το χαρακτηριστικό καμπαναριό του 1836. Είναι εκεί όπου εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν ορκιστούν «Νίκη ή θάνατος» ξεκινώντας για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας στις 17 Μαρτίου 1821. Θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας με το σπίτι του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, την πυργοκατοικία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, τον πύργο Πικουλάκη, εκεί όπου οι Μανιάτες απέκρουσαν τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ πασά όταν έκαναν
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της φημισμένης μανιάτικης πολιτείας συγκαταλέγεται επίσης και η
κεντρική πλατεία με τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη και την εκκλησία του Aγίου
Aθανασίου. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνετε γοητευμένοι με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το
παραδοσιακό ύφος που έχει διατηρήσει η Αρεοπόλη.  Ο έμπειρος ξεναγός θα σας γνωρίσει τις γωνιές που εκτυλίχθηκαν οι στιγμές που έγραψαν ιστορία. Χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση. 1898

 

2 η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΙΤΑ – ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ – ΒΑΘΕΙΑ – ΟΙΤΥΛΟ ΛΙΜΕΝΙ – ΑΡΕΟΠΟΛΗ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μετά το πρωινό, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για την Κοίτα, την «Πολυπυργού» όπως
ονομάζεται, λόγω του ότι έχει πάμπολλους πύργους, όπως το πυργοσυγκρότημα των Λιάνων που
κατασκευάστηκε μεταξύ 1800 και 1850, τον πολεμόπυργο του Βουδικλάρη (1763), τον εξαώροφο πύργο του Λαζαρόγγονα (1850), το τετραώροφο πύργο των Κουτρουλιάνων κ.ά.  Θα συνεχίσουμε νότια για τον παραθαλάσσιο - πανέμορφο Γερολιμένα (τον ιερό λιμένα της αρχαιότητας)
ένα από τα ορμητήρια των μανιατών πειρατών και στη συνέχεια ΝΑ για το πυργοχώρι της Βάθειας, την Ακρόπολη της Μάνης, όπου θα ζήσουμε τη μαγεία της μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Ένα χωριό
αποτελούμενο από 70 περίπου κατοικίες, 4 εκκλησίες, 2 πολεμικούς πύργους και 5 λιοτρίβια. Πυρήνας του χωριού θεωρείται ο Μιχαλικιάνικος πύργος. Επόμενη στάση στο επίσης ομηρικό Οίτυλο, ένα όμορφο ιστορικό χωριό πνιγμένο στις ελιές, όπου θα μιλήσουμε τόσο για την ιστορία του, όσο και για το κάστρο της Κελεφάς, με το οποίο έχει οπτική επαφή.
Χτίστηκε από τους Τούρκους το 1670 και σήμερα σώζονται τα τείχη του, δύο πύργοι και ορισμένα
κτίσματα στο εσωτερικό του. Συνεχίζουμε για το πανέμορφο Λιμένι - το στολίδι της Μάνης, όπου θα
δούμε το παλάτι των Μαυρομιχαλαίων (λειτουργεί σαν boutique hotel), καθώς και τους τάφους και τα
μνημεία τους στο παρακείμενο οικογενειακό κοιμητήριο. Επιστροφή στην Αρεόπολη και χρόνος ελεύθερος για φαγητό. Όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι πριν ακόμα ο ήλιος αρχίσει να δύει, θα μπούμε στο λεωφορείο και θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.