Ο ΟδοντωτόςέχειχαρακτηριστείωςηθεαματικότερησιδηροδρομικήγραμμήτωνΒαλκανίων
αλλά και μία από τις 10 ομορφότερες διαδρομές του κόσμου.
Συγκέντρωση και αναχώρηση στις 07:00 για την Ακράτα, όπου και θα κάνουμε μια σύντομη στάση. Στη συνέχεια άφιξη στο Διακοφτό για να πάρουν το τραινάκι όσοι το επιθυμούν. Πριν από 125 χρόνια, ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού - Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοφτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού Βουραϊκού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε «δόντια» και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα. Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896. Ο σχεδιασμός της γραμμής έγινε από Γάλλους τεχνικούς.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τρενάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τρένου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.
Η διαδρομή ξεκινά από το Διακοφτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραικού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η απόσταση είναι 22,4 χλμ. και το ιστορικό τρένο τη διανύει σε μία ώρα. Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι με την οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.
Άφιξη στα Καλάβρυτα, όπου και θα επισκεφτούμε:
* Το Μέγα Σπήλαιο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 362 από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς μοναχούς Θεόδωρο και Συμεών. O καθένας ξεχωριστά είδαν μια οπτασία που τους έδωσε την εντολή να πάνε στην Αχαία και να βρουν την ιερή εικόνα της Παναγίας, από μαστίχα και κερί, φτιαγμένη από τον ευαγγελιστή Λουκά.
Στην περιοχή της Ζαχλωρούς συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη, η οποία τους οδήγησε στο σπήλαιο που βρισκόταν η ιερή εικόνα, την οποία είχε ανακαλύψει πριν λίγο καιρό η ίδια με την οδηγία ενός τράγου που έμπαινε στο σπήλαιο και έβγαινε με βρεγμένο το μούσι του.
Διαθέτει σημαντικά κειμήλια της ελληνικής επανάστασης, ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, εθνικές στολές, έναν πολύτιμο σταυρό με τίμιο ξύλο και ευαγγέλια σε περγαμηνές.
* Την ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας και το Παρεκκλήσι, όπου ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης, στις 23 Μαίου 1821.
Η Μονή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον ασκητή Αθανάσιο Αθωνίτη. Το 1827 καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ πασά και το 1943 από τους Γερμανούς.
Διαθέτει σημαντικά κειμήλια όπως το λάβαρο της Επανάστασης, τρυπημένο από τούρκικη σφαίρα, την ποιμαντορική ράβδο και τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, την κάρα του Αγίου Αλεξίου, δώρο του Εμμανουήλ Κομνηνού, αδαμαντοκόλλητο ευαγγέλιο, δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας κ.α.
* Το μνημείο εκτελεσθέντων (τόπος θυσίας), όπου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (13 Δεκεμβρίου 1943) εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής περίπου 1500 άντρες.
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τα Καλάβρυτα, τα οποία βρίσκονται σε υψόμετρο 750μ. στις πλαγιές του Χελμού. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821 διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι Τούρκοι τα έκαψαν δύο φορές Στην κατοχή οι Γερμανοί κατέστρεψαν την πόλη και εκτέλεσαν όλους τους άντρες πάνω από 13 ετών.
Θα παραμείνουμε για φαγητό, καφέ και βόλτα στο χωριό. Όλα τα κτίσματα έχουν κεραμίδια, μεγάλες πολυκατοικίες δεν υπάρχουν, οι δρόμοι είναι άνετοι και ο κεντρικός, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα, είναι πεζόδρομος. Εκεί βρίσκεται και η κεντρική πλατεία με το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Αργά το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.
Τιμή κατ’ άτομο: 32€
Στην τιμή περιλαμβάνεται το κόστος εισιτηρίου του οδοντωτού .