8ήμερη εκδρομή στην Σερβία | 6-13 Νοεμβρίου

1η ΗΜΕΡΑ: ΓΑΛΑΤΑΣ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Αναχώρηση το προηγούμενο βράδυ.  Νωρίς το πρωί άφιξη στα σύνορα Ευζώνων, περνάμε τον έλεγχο και συνεχίζουμε για τη Σερβία. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Βελιγράδι (Beograd)  μία από τις παλαιότερες πόλεις στην Ευρώπη και τη μοναδική που είναι χτισμένη στη συμβολή δύο μεγάλων ποταμών, μια πολιτεία με χίλια ονόματα. Είναι η «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», προσωνύμιο που βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην εκρηκτική νυχτερινή ζωή της και τα πλωτά κλαμπ στον Δούναβη. Είναι φυσικά «το λευκό κάστρο», όπως σημαίνει το όνομα Μπέογκραντ, και βέβαια είναι η πόλη των ποταμών, έχοντας την τύχη να αναπτυχθεί ακριβώς στο σημείο όπου ενώνουν τα νερά τους ο «κοσμοπολίτης Ευρωπαίος» Δούναβης και ο «Βαλκάνιος» Σάββας.

Μια πόλη με ιστορία 7.000 χρόνων, που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο από την ομορφιά του και τις γοητευτικές του αντιθέσεις. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (περιήγηση και κρουαζιέρα)

Σήμερα το πρόγραμμα είναι και πάλι αφιερωμένο στην πιο ζωντανή πόλη της Σερβίας!

Θα επισκεφτούμε το οχυρό του Βελιγραδίου που χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.Χ. και το οποίο περικλείει την παλιά πόλη. Μέσα στο φρούριο βρίσκεται και το Πάρκο Καλεμεγκντάν σε υψόμετρο 125 μέτρα. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη. Η ονομασία του προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις καλέ (=οχυρό) και μεγκντάν (=πεδίο μάχης). Μέσα στο κάστρο θα δούμε το Άγαλμα της Νίκης, που φιλοτεχνήθηκε για να δοξάσει τις νίκες της Σερβίας στον Βαλκανικό και στον    Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης θα περπατήσουμε ως τον μεσαιωνικό πύργο Νεμπόσα, που ανεγέρθηκε τον 1460, είναι ο μόνος που σώζεται ακέραιος και για αιώνες λειτουργούσε ως κέντρο άμυνας στο φρούριο. Μοιάζει με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, το όνομά του σημαίνει «ατρόμητος» και εκεί μαρτύρησε από τους Τούρκους ο Ρήγας Φερραίος, το 1798 ενώ αγωνιζόταν για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα.

 Μετά την ξενάγηση θα έχουμε ελεύθερο χρόνο και προαιρετικά θα κάνουμε μια χαλαρωτική βόλτα στους δημοφιλείς πεζόδρομους Κνεζ Μιχαϊλοβα, με πάρα πολλά καταστήματα για φθηνές αλλά και ποιοτικές αγορές, με παραδοσιακές ταβέρνες με  μουσική και τσιγγάνικα βιολιά, παλιά σέρβικα τραγούδια και τοπικά φαγητά την περιοχή Σκαρντάλια, φημισμένη ως η «Πλάκα» του Βελιγραδίου.

Μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε μερικά ακόμη αξιοθέατα όπως την αριστοκρατική περιοχή Ντεντίνιε με τις εντυπωσιακές επαύλεις, το Δημαρχείο του 19ου αιώνα που σήμερα στεγάζει τη Γιουγκοσλαβική Κινηματογραφική Αρχειοθήκη, το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο, την Πλατεία της Δημοκρατίας με το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο και το άγαλμα του Πρίγκιπα Μιχαήλ αλλά και την ιστορική συνοικία Ντορκόλ πάνω στον Δούναβη, η οποία σύμφωνα με τον Guardian και το βρετανικό περιοδικό Time Out είναι μία από τις «50 πιο κουλ περιοχές του πλανήτη». Προτείνουμε κρουαζιέρα στον Σάββα ποταμό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΜΟΚΡΑ ΓΚΟΡΑ – ΧΩΡΙΟ ΝΤΡΒΕΝΓΚΡΑΝΤ (ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ) – ΖΛΑΤΙΜΠΟΡ

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τον Εθνικό Δρυμό ΜΟΚΡΑ ΓΚΟΡΑ. Η φυσική ομορφιά της καταπράσινης περιοχής είναι πραγματικά συγκλονιστική, δεν θα αρκεστούμε ωστόσο μονάχα στην παρατήρηση του φυσικού τοπίου: θα κάνουμε μια μικρή διαδρομή με το «τσίρα» (cira), το παραδοσιακό τρενάκι των Δειναρικών Άλπεων, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Ντρβένγκραντ.

 «Η ζωή είναι ένα θαύμα»  Θυμάστε την ταινία αυτή;

Ήταν η ιστορία μιας οικογένειας Σέρβων, του Λούκα, της Χαδράνκα και του μικρού Μίλος, που προσπαθούσαν να στήσουν τη ζωή τους στις βουνοπλαγιές της Μόκρα Γκόρα, πριν από τον πόλεμο. Η ταινία γυρίστηκε (στο μεγαλύτερο μέρος της) στην ίδια τη Μόκρα Γκόρα και συγκεκριμένα σε ένα χωριό που ο σκηνοθέτης Εμίρ Κοστουρίτσα έφτιαξε ειδικά για τις ανάγκες της ταινίας. Σήμερα, 16 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας (2004), το σκηνικό που έστησε ο Κοστουρίτσα είναι ακόμα εκεί: το λένε Ντρβένγκραντ (Drvengrad) και σήμερα δεν αποτελεί πια το φόντο μιας δραματικής ιστορίας, αλλά ένα αυθεντικό «γιουγκοσλάβικο» χωριό που είναι πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στο εξωτερικό πολλοί το ξέρουν ως Kustendorf («το χωριό του Κοστουρίτσα»), κάθε χρόνο μάλιστα φιλοξενεί και το ομώνυμο φεστιβάλ συγκεντρώνοντας τους πιο λαμπερούς αστέρες της 7ης τέχνης –και όχι μόνο. Δυο βήματα από το χωριό της Μόκρα Γκόρα (ούτε 2 χλμ.), το Ντρβένγκραντ διατρέχεται από καλντερίμια που το καθένα έχει το όνομα μιας διάσημης προσωπικότητας: ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει το χωριό ονομάζεται «οδός Ίβο Άντριτς», προς τιμήν του νομπελίστα Γιουγκοσλάβου (Βόσνιου) συγγραφέα που συγκλόνισε τα Βαλκάνια με το περίφημο μυθιστόρημα «Γεφύρι του Δρίνου». Κάνετε ένα σεργιάνι στο χωριό και μην εκπλαγείτε όταν βρεθείτε στην οδό Φεντερίκο Φελίνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ή… Ντιέγκο Μαραντόνα! Στο Ντρβένγκραντ έχει απονεμηθεί η κατάταξη 4* (αφού λειτουργεί και ως ξενοδοχειακό συγκρότημα), διαθέτει γκαλερί, βιβλιοθήκη, κινηματογράφο (με το όνομα «Undergound», ιδιαίτερα εύστοχο αν σκεφτεί κανείς πως πίσω από όλα αυτά είναι ο Κοστουρίτσα), εστιατόριο με παραδοσιακή σερβική κουζίνα, και γενικά ό,τι χρειαστείτε για να περάσετε καλά εδώ και να θυμάστε για αρκετό καιρό την επίσκεψή σας στο Ξύλινο Χωριό, όπως σημαίνει Ντρβένγκραντ στα σερβικά.

Στη συνέχεια αναχώρηση για το Ζλάτιμπορ που στα ελληνικά σημαίνει «Χρυσό Πεύκο» και είναι ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο με εξαιρετική τουριστική υποδομή, με ήπιο κλίμα, ποτάμια, πεδιάδες, πλατείες και μαγαζιά. Άφιξη αργά το απόγευμα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με το πανέμορφο μέρος.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΖΛΑΤΙΜΠΟΡ  (ελεύθερη μέρα)

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΦΡΟΥΣΚΑ ΓΚΟΡΑ (Το Σέρβικο Άγιο Όρος) – ΝΟΒΙΣΑΝΤ

Μετά το πρωινό, θα ακολουθήσουμε μια πολύ όμορφη εκδρομή στην πεδιάδα της Βοϊβοντίνα και τον Εθνικό δρυμό Φρούσκα Γκόρα. Η χαμηλή οροσειρά, μήκους 80 χλμ., της Φρούσκα Γκόρα, η οποία αναπτύσσεται σε παράλληλη διάταξη με το ρου του Δούναβη, αποτελεί τη μοναδική φυσική «παρένθεση» στην ατελείωτη πεδιάδα της επαρχίας Βοϊβοντίνας. Το βουνό φτάνει στο ψηλότερο σημείο του μόλις τα 539 μέτρα. Φιδίσιες διαδρομές, ανάμεσα σε δασωμένους λόφους με οργιαστική βλάστηση, πολύτιμη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, οινοποιεία, ήρεμα χωριουδάκια και 17 μοναστήρια της περιόδου 15ου - 18ου αιώνα, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό.

Τα ορθόδοξα μοναστήρια του σέρβικου «Αγίου Όρους», όπως λέγεται η περιοχή, αποτελούν μοναδικό και ιστορικό μνημείο της UNESCO.  Ιδρύθηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας και βοήθησαν στην διατήρηση της σέρβικης ταυτότητας και θρησκευτικής πίστης. Μιας και χρειάζεται πολύ χρόνος για να τα επισκεφτεί κανείς όλα θα επισκεφτούμε ένα από τα σημαντικότερα, το Νόβο Χόποβο, όπου θα θαυμάσουμε τη διάσημη τοιχογραφία «Η σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ» του Theodor Krocun. Το μοναστήρι αναφέρεται για πρώτη φορά στα επίσημα εκκλησιαστικά χρονικά της Σερβικής Ιστορίας στα μέσα του 16ου αι. (περίπου 1546), ενώ δύο αιώνες αργότερα υπέστη σημαντικές ζημιές από σεισμό. Ο ναός (Άγιος Παντελεήμων) που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 18ου αι., με την αγιογράφησή του να φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Γιάνκο Χάλκοζοβιτς, ένας από τους αγιογράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σερβική αγιογραφία, με επιδράσεις από τη βυζαντινή παράδοση και την ιταλική Αναγέννηση.

Αναχώρηση για το Νόβισαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, την «Αθήνα της Σερβίας» όπως την αποκαλούν, η οποία μοιάζει σα να ξέφυγε από παραμύθι και αποπνέει αέρα Αυστροουγγαρίας. Θα δούμε το κάστρο Petrovaradin με ωραία θέα στον ποταμό Δούναβη, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό ναό, το Δημαρχείο και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στον κεντρικό πεζόδρομο όπου μέχρι σήμερα δεσπόζει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το αλλοτινό Ελληνικό σχολείο.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

ΗΜΕΡΑ: ΣΡΕΜΣΚΙ ΚΑΡΛΟΒΤΣΙ – ΝΙΣ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα επισκεφτούμε νοτιοανατολικά του Νόβι Σαντ μια γειτονιά όπου οι Σέρβοι είχαν επί πολλά χρόνια την έδρα του πατριάρχη, παλάτι του οποίου σήμερα είναι η έδρα του επισκόπου Σιρμίου ή Σρεμ, όπως αποκαλείται στη Σερβία. Όλα αυτά μόλις 8 χλμ. από το Νόβι Σαντ, στη γοητευτική κωμόπολη Σρέμσκι Κάρλοβτσι. Η κεντρική πλατεία της πόλης, Trg Branka Radicevica, μας μεταφέρει με χαρακτηριστική ευκολία στο χθες· γύρω από τη μαρμάρινη πηγή με τα τέσσερα κεφάλια λιονταριών ορθώνονται κτίσματα του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, το ένα ομορφότερο από το άλλο.  Είναι το νεοκλασικό Δημαρχείο, ο μπαρόκ Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, σπίτια του 18ου αιώνα και το παλάτι του Πατριάρχη (1895). Αναφέρεται ότι τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στην περιοχή αυτή πριν από 1.700 χρόνια, από τους Ρωμαίους. Επί τουρκοκρατίας η καλλιέργεια σχεδόν έσβησε, για να ανθήσει και πάλι επί αυστροουγγρικής διοίκησης. Στην περιοχή παράγεται το Bermet, ένα λικέρ που θυμίζει το ιταλικό Βερμούτ. Η ντόπια ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Vranac.

Στη συνέχεια αναχώρηση για τη Νις, αρχαία ρωμαϊκή Ναϊσός και γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου), σπουδαίο πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Σερβίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΝΙΣ – ΒΕΡΟΙΑ

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τη Βέροια, η οποία είναι από τις πόλεις της Ελλάδας, που μπορεί να περηφανεύεται δικαιωματικά για την μακραίωνη ιστορία της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, ανάμεσα στα Πιέρια όρη και τον ποταμό Αλιάκμονα, η πόλη φαίνεται να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο βαρύ παρελθόν και το πολύβουο και έντονο παρόν της.

Δεν είναι μόνο το βήμα απ’ όπου κήρυξε τον χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος πριν από 2000 χρόνια, οι 48 μικρές και μεγάλες εκκλησίες που της έχουν προσδώσει το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ», τα πολλά ενδιαφέροντα μουσεία της, το φημισμένο ρεβανί της. Περπατώντας στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά, θαρρείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει στα μέσα του 19ου αιώνα.

Κυριώτισσα, Μπαρμπούτα, Παναγία Δεξιά, τρεις από τους 16 «μαχαλάδες» που αριθμούσε η πόλη το 1850 και ευτυχώς έχουν διασωθεί και αναδειχθεί στις μέρες μας, αποτελώντας πραγματικό στολίδι της Βέροιας και φυσικό σκηνικό σε ταινίες και σήριαλ εποχής. Στα στενά της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας, γυρίστηκαν το 2019 σκηνές της τηλεοπτικής σειράς του Μανούσου Μανουσάκη, που συγκίνησε και αναφερόταν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, «Το Κόκκινο Ποτάμι».

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος, διανυκτέρευση.

   

8η ΗΜΕΡΑ: BEΡΟΙΑ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΓΑΛΑΤΑΣ 

Ημέρα επιστροφής και μια μοναδική εμπειρία έχει τελειώσει.

 

Κόστος κατ’ άτομο (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 680

Επιβάρυνση μονόκλινου: 205€

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Μία διανυκτέρευση στο Hotel Crystal Ice ή παρόμοιο, στη Νις.

  • Mία διανυκτέρευση στο Hotel Putnik ή παρόμοιο , στο Νόβι Σαντ.

  • Δύο διανυκτερεύσεις στο Hotel Nobel Palace 4* ή παρόμοιο, στο Βελιγράδι.

  • Δύο διανυκτερεύσεις στο Hotel Nobel Palace 4* ή παρόμοιο, στο Βελιγράδι.

  • Μία διανυκτέρευση στο Hotel Aiges Melathron ή παρόμοιο στη Βέροια.

  • Επτά πρωινά.

  • Έξι δείπνα.

  • Έμπειρος αρχηγός.

  • Ελληνόφωνος τοπικός ξεναγός.

  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Eίσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, ποτά, φιλοδωρήματα και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

  • Δημοτικοί φόροι.

  • Τα ποτά και τα αναψυκτικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

  • Η κρουαζιέρα στο Δούναβη.

  • Το εισιτήριο για το παραδοσιακό τρένο «Τσίρα».

  • Η νυχτερινή διασκέδαση σε παραδοσιακό κέντρο με βιολιά.

  • Οτιδήποτε αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Απαιτείται διαβατήριο ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.

  • Η σειρά των ξεναγήσεων μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος, χωρίς καμία παράλειψη.