ΜΠΑΝΣΚΟ (4ήμερη οδική εκδρομή) | 27-30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ– ΜΠΑΝΣΚΟ

Συγκέντρωση και αναχώρηση για τα σύνορα του Προμαχώνα. Ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση, καφέ και φαγητό. Μετά από μια σύντομη στάση στα αφορολόγητα, διέλευση των συνόρων και άφιξη σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Βουλγαρίας, το Μπάνσκο, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πίριν.

Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. To απόγευμα χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο):  220,00

Τιμή μονόκλινου: 290,00€

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Mετακινήσεις, εκδρομές και περιηγήσεις, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.
  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο MOUNTAIN PARADISE, 4****.
  • Τρία πρωινά.
  • Δημοτικοί φόροι.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Ο,τιδήποτε αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Ο,τιδήποτε δεν αναφέρεται στα συμπεριλαμβανόμενα.
  • H oλοήμερη εκδρομή στη Σόφια (20,00)
  • H ολοήμερη εκδρομή στη μονή Ρίλα. (15,00)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Προκειμένου να ταξιδέψετε απαιτείται διαβατήριο ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
  • Τα παιδιά από 12 ετών και πάνω ταξιδεύουν με ταυτότητα. Τα μικρότερα παιδιά με διαβατήριο. Όλα τα παιδιά μέχρι 18 ετών προκειμένου να ταξιδέψουν χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους (εφόσον δεν τα συνοδεύουν), υπογεγραμμένη στο ΚΕΠ, στην οποία να δίνουν τη συγκατάθεσή τους.
  • Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προαιρετικές εκδρομές απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 25 ατόμων.

2η ΗΜΕΡΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΡΑ

Πρωινό και ημέρα ελεύθερη να χαρείτε το χιονισμένο γιορτινό τοπίο, να παίξετε με το χιόνι και να κάνετε σκι. Υπάρχουν πολλές πίστες όλων  των κατηγοριών, μπλε, κόκκινες και μαύρες, καθώς και σύγχρονα λίφτ που ικανοποιούν  και τον πιο απαιτητικό σκιέρ.

ή ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ (προαιρετική)

Τιμή  25€

Μετά το πρωινό  μια ολοήμερη εκδρομή στη Σόφια (140χλμ.), η οποία είναι το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας και βρίσκεται κτισμένη σε ένα πολύ μεγάλο οροπέδιο σε υψόμετρο γύρω στα 520μ.

Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας κατοικείται εδώ και 7000 χρόνια και από τους Θρακιώτες ονομαζόταν Σέρντικα. Οι Ρωμαίοι την ανέδειξαν σε μια σπουδαία επαρχία. Από τον 14ο αιώνα, η πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βίτοσα, έχει το όνομα Σόφια. Θα γίνει εκτενής περιήγηση της πόλης που «μεγαλώνει αλλά δε γερνά ποτέ» και την οποία  ίδρυσε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Θα επισκεφτούμε τον καθεδρικό ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι (1904-12), καθεδρικό ναό της πόλης κτισμένο σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τους Ρώσους έναντι των Τούρκων την περίοδο του 19ου αιώνα.

Θα δούμε επίσης το Εθνικό Θέατρο, το εντυπωσιακό κτήριο της Βουλής, το Πανεπιστήμιο, το Τζαμί Μπάνια, το Βασιλικό ανάκτορο που τώρα στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνογραφικό μουσείο, την άσβεστη φλόγα του άγνωστου στρατιώτη και το ναό της Αγίας Σοφίας (6ος αιώνας), τη Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Κυριακής, τη Ροτόντα του Αγίου Δημητρίου (4ος αιώνας), το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ναό της Αγίας Πέτκας και το ναό του Αγίου Νικολάου (Ρώσικη εκκλησία).

Χρόνος ελεύθερος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Μετά το πρωινό προτείνουμε μια βόλτα στο γραφικό χωριό με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τις ξυλόγλυπτες πόρτε,ς κτισμένα σε μοναστική μορφή. Το πεζοδρομημένο κέντρο με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (του 1835), τα παραδοσιακά μαγαζιά και τα ταβερνάκια θα σας μαγέψουν.

Επίσης η τοποθεσία είναι ιδανική για πεζοπορία και ανάβαση σε ψηλές κορυφές όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στον καθαρό αέρα. Στο υπαίθριο παζάρι θα βρείτε ποικιλία αθλητικών ειδών και είδη ρουχισμού. Διανυκτέρευση.

ή ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΡΙΛΑ

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, τον ερημίτη Ιβάν της Ρίλα, κατά την περίοδο του Τσάρου Πέτρου Α’. Στεγάζει περίπου 60 μοναχούς και είναι το πιο φημισμένο Μοναστήρι της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βουλγαρία αλλά και από τα πιο σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της νότιας Ευρώπης.

Η ασκητική κατοικία του ερημίτη και ο τάφος του έγιναν ιερός χώρος και τα λείψανά του φυλάσσονται στη μονή. Ο χώρος μετατράπηκε σε μοναστικό συγκρότημα που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή της μεσαιωνικής και της σύγχρονης Βουλγαρίας, ενώ ήταν γνωστό και ως κρησφύγετο Βούλγαρων επαναστατών. Αποτέλεσε θύλακα του Βουλγαρικού  πολιτισμού και γλώσσας κατά την περίοδο της ξένης κυριαρχίας και  απεικονίζεται στην πίσω όψη του χαρτονομίσματος του 1λεβ, που εκδόθηκε το 1999.

Καταστράφηκε από φωτιά στις αρχές του 19ου αιώνα, κατά την εποχή της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης και ανοικοδομήθηκε και πάλι μεταξύ 1834 και 1862,  με χρήματα εύπορων πολιτών της χώρας.. Ολόκληρο το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 8.800 m² και έχει ορθογώνιο σχήμα. Στο κέντρο της εσωτερικής αυλής (3.200 m²), βρίσκεται ο πύργος και η κύρια εκκλησία, η οποία έχει πέντε τρούλους, τρεις βωμούς και δύο πλαϊνά παρεκκλήσια. Ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είναι το επίχρυσο τέμπλο, γνωστό για την ξυλογλυπτική του. Η εκκλησία φιλοξενεί επίσης πολλές πολύτιμες εικόνες, που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα. Οι πύλες στην αυλή έχουν επιρροή από τον Mamluk με τη ριγέ ζωγραφική και τους τρούλους, οι οποίοι έγιναν πιο δημοφιλείς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου.

Το τετραώροφο (χωρίς να υπολογίζεται το υπόγειο) οικιστικό τμήμα του συγκροτήματος αποτελείται από 300 κελιά, τέσσερα παρεκκλήσια, ένα δωμάτιο ηγούμενου, κουζίνα (γνωστή για τα ασυνήθιστα μεγάλα αγγεία), μια βιβλιοθήκη που στεγάζει 250 χειρόγραφα και 9.000 παλιά έντυπα, και δωμάτιο δωρητή. Το εξωτερικό του συγκροτήματος, με ψηλούς τοίχους από πέτρα και μικρά παράθυρα, μοιάζει με φρούριο περισσότερο παρά με μοναστήρι.

Τα κέρατα που κρέμονται στην είσοδο, συμβολίζουν την σκληρότητα της μοναστικής ζωής.

Το μουσείο της Μονής Ρίλα είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον ξύλινο σταυρό του Ραφαήλ, ο οποίος χρειάστηκε 12 χρόνια για να τον ολοκληρώσει. Το Μοναστήρι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά Όρη Ρίλα και θεωρείται από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Βουλγαρικής αρχιτεκτονικής Αναγέννησης (18ος-19ος αιώνας). Το 1983 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΝΣΚΟ  –  ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Πρωινό και αναχώρηση  για τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για τον απαραίτητο έλεγχο. Από τη γνωστή πλέον διαδρομή θα φτάσουμε στην Κόρινθο το βραδάκι, γεμάτοι από εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς από τα τοπία της Βουλγαρίας.