ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ | 1-2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων

«η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσµου»

                                                                                           Ανδρέας Εµπειρίκος

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ: Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές, ενώ συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως η πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. Τα διάσημα μουσεία και τα άλλα ιδρύματά της δεν προσφέρουν στον επισκέπτη μόνο τα εκθέματά τους, αλλά οργανώνουν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάνοντας την Άνδρο να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της.

Πέρα από τα 110 χιλιόμετρα ακτογραμμής και τις παραλίες που φιλοξενεί (πασίγνωστο «της γριάς το πήδημα»), η αρχόντισσα του Αιγαίου προσφέρει σειρά από αξιοθέατα. Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σήμα κατατεθέν της ναυτικής ιστορίας της Άνδρου. Το άγαλμα δεσπόζει αγέρωχο προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα, στο σημείο που κάποτε ήταν κτισμένα τα αρχοντικά της οικογένειας Εμπειρίκου.

1η ΗΜΕΡΑ: ΡΑΦΗΝΑ – ΑΝΔΡΟΣ (ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ – ΜΕΝΗΤΕΣ – ΣΑΡΙΖΑ – ΧΩΡΑ – ΓΑΥΡΙΟ)

Πρωινή αναχώρηση  05:15 για το λιμάνι της Ραφήνας και επιβίβαση στο πλοίο για το κυκλαδίτικο νησί της Άνδρου. Αναχώρηση στις 07:30 και άφιξη στο Γαύριο στις 09:30, επιβίβαση στο λεωφορείο μας και αναχώρηση για την περιήγησή μας στο νησί. Περνώτας από τους Μένητες θα κάνουμε μια σύντομη στάση στο καταπράσινο χωριό με τα άφθονα νερά. Συνεχίζουμε για την ιστορική μονή Αγ. Μαρίνας, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες. Το 1833, με διάταγμα, κλείνουν 417 μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα -κι ανάμεσά τους και αυτό της Αγίας Μαρίνας. Η θαυματουργή εικόνα της αγοράζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στη Χώρα. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια της Μονής ζητά από τον διάκονό του, Κυπριανό Χειμώνα, να αναστηλώσει τη Μονή, όπως κι έγινε. Το μοναστήρι έγινε ευρύτατα γνωστό από το θαύμα της θεραπείας μικρού παιδιού από την Κύπρο.

Χρόνος για προσκύνημα. Στον δρόμο μας, θα συναντήσουμε το χωριό Αποίκια, ένα καταπράσινο χωριό, όπου βρίσκονται οι πηγές του νερού Σάριζα, Επόμενος προορισμός μας, η γραφική Χώρα, η πρωτεύουσα και ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού. Ο συνδυασμός των νεοκλασικών αρχοντικών και κυκλαδίτικων κτιρίων, είναι πραγματικά μαγευτικός. Τα στενά σοκάκια, τα πέτρινα πεζοδρόμια, τα μουσεία και η θάλασσα, δίνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο του νησιού, ανάμεσα στις δύο μεγάλες αμμώδεις παραλίες, Νειμποριό και Παραπόρτι.

Η Χώρα της Άνδρου έχει πραγματικά μια μοναδική ομορφιά λόγω του συνδυασμού της βυζαντινής, φραγκικής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Η πύλη της παλιάς πόλης έχει διατηρηθεί και δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι μπαίνει σε έναν άλλο κόσμο και μια άλλη εποχή.

Επιπλέον έχει δύο πλατείες: η πρώτη είναι φτιαγμένη με μεγάλες πλάκες και περιβάλλεται από πολλά καφέ, μικρά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Το μαγευτικό σύνολο ολοκληρώνεται από έναν τεράστιο πλάτανο, που χαρίζει την σκιά του. Η δεύτερη πλατεία είναι στρωμένη με πανέμορφο μάρμαρο, και εκεί είναι το ξακουστό άγαλμα του Αφανή Ναύτη, ένα άγαλμα, αληθινός θρύλος. Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ανδρου. Έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, βρίσκεται από το 1959 στην πλατεία της Ρίβας, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα. Σε αυτή την πλατεία ήταν κάποτε κτισμένα τα αρχοντικά των Εμπειρίκων. Στον βομβαρδισμό της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τα αρχοντικά ισοπεδώνονται και ο χώρος παραχωρείται στον Δήμο Άνδρου.

Αναχώρηση για το Μπατσί, κάποτε παραδοσιακό ψαροχώρι, με το γραφικό του κόλπο να αποτελεί απάγκιο για τους ψαράδες του νησιού που ξεφόρτωναν εδώ τα δίχτυα τους με την ψαριά της ημέρας. Σήμερα, κοσμοπολίτικο θέρετρο, κατακλύζεται από επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που ελκύονται από τις αμμουδερές ακτές του, τα ποιοτικά στέκια για φαγητό, την παραλιακή περατζάδα – ιδανικό σκηνικό για βραδινές θερινές βόλτες και τα πολυάριθμα, ολοζώντανα μπαρ που φέρνουν το Μπατσί στο επίκεντρο της ανδριώτικης νυχτερινής διασκέδασης.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος, διανυκτέρευση.

2Η ΗΜΕΡΑ: ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ – ΔΙΠΟΤΑΜΑΤΑ – ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

Πρωινό και αναχώρηση από το ξενοδοχείο για τη Μονή Παναχράντου, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες και είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Στη Μονή Παναχράντου ήταν φυλακισμένος ο μοναχός “Παπουλάκος. Χρόνος για προσκύνημα.

Θα συνεχίσουμε για τα Διποτάματα, ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού. Είναι πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος, με πλούσια βλάστηση, παλιούς νερόμυλους και πέτρινα γεφύρια. Στην Άνδρο οι νερόμυλοι χρονολογούνται κυρίως στις αρχές του 19ου αιώνα και η παρουσία τους οφείλεται στα άφθονα νερά του νησιού. Συνολικά υπήρχαν 137. Στα Διποτάματα κτίστηκαν τόσοι πολλοί νερόμυλοι κυρίως λόγω της συνεχούς ροής του νερού, της μικρής απόστασης από τα χωριά και του φυσικά προστατευμένου χώρου. Όλοι οι μύλοι, που είναι φτιαγμένοι από σχιστόλιθο, είχαν παρόμοιες διαστάσεις: 6 μέτρα μήκος περίπου, 2-2,20 πλάτος, 2 μέτρα ύψος, και στένευαν προς τα πάνω. Οι μυλόπετρες προήλθαν από τη Μήλο.

Επόμενος προορισμός μας το Κόρθι, μία πανέμορφη περιοχή, με δεκάδες ξωκλήσια, μαγευτικές παραλίες και φυσικά τον παραδοσιακό οικισμό. Ο Όρμος Κορθίου ή αλλιώς Γιαλός, μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών με τα παραδοσιακά κτίρια και τα επιβλητικά αρχοντικά και γι’ αυτό πολλοί το χαρακτηρίζουν «στολίδι της Άνδρου». Αποτελεί τον νεότερο οικισμό της περιοχής, μιας και δημιουργήθηκε όταν οι κάτοικοι άρχισαν να μη φοβούνται πια τις επιδρομές των πειρατών και αποφάσισαν να κατοικήσουν κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν οι Γερακώνες και η Ράχη. Στον Όρμο υπάρχουν ταβέρνες, εμπορικά μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία και οι υπηρεσίες της κοινότητας.

Το απόγευμα θα πάρουμε το καράβι για τη Ραφήνα και στη συνέχεια το δρόμο της επιστροφής.

 

ΤΙΜΗ: 125€ ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Μετακινήσεις γραφείου σύμφωνα με το εκδρομικό πρόγραμμα.

  • Εισιτήρια πλοίου Ραφήνας-Άνδρου-Ραφήνα.

  • Mία διανυκτέρευση στο Aneroussa beach, 3***.

  • Ένα πρωινό.

  • Έμπειρος αρχηγός του γραφείου.

  • Ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.

  • Αποδείξεις συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Ο φόρος διαμονής (άρθρο 53 – v.4389/16).

  • Οι είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Tο γραφείο διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει ή να τροποποιήσει το προκαθορισμένο πρόγραμμα της εκδρομής, χωρίς ενημέρωση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και εάν υπάρξουν λόγοι που το επιβάλλουν, λόγοι ασφαλείας, καλύτερης διεκπεραίωσης του προγράμματος της εκδρομής και διευκόλυνσης του ταξιδιώτη.